Jongen op Gezond Gewicht (JOGG)

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Valkenburg

Uit onderzoek naar de gezondheid in gemeente Valkenburg aan de Geul, blijkt dat de jeugd in Valkenburg aan de Geul onvoldoende bewegen en ongezond eten. Daar wil de gemeente iets aan doen. Met JOGG kiest de gemeente Valkenburg aan de Geul voor een bewezen effectief programma. Het uiteindelijke doel is het verminderen van het aantal kinderen met overgewicht en obesitas.

​Met de JOGG­-aanpak hebben gemeenten een methode in handen om meer jongeren op gezond gewicht te krijgen. De JOGG-aanpak is een lokale, integrale en duurzame aanpak gericht op jongeren van 0 tot 19 jaar en hun omgeving (ouders, school, fysieke omgeving etc.). Met de JOGG-aanpak zetten lokale samenwerkingen tussen private en publieke partijen zich in voor een gezonder gewicht onder jongeren. Beetje bij beetje wordt de omgeving veranderd: de gezonde keus wordt weer normaal.

Wat houdt JOGG Valkenburg  in?

JOGG is een werkwijze met als doel een gezonde omgeving te creëren en de gezondheid van de jeugd te verbeteren. JOGG kenmerkt zich door een bepaalde aanpak:

  • Onder de paraplu JOGG werken publieke en private partijen nauw samen.
  • JOGG sluit aan bij bestaande activiteiten en preventieprogramma’s, zoals de Gezonde School en andere preventie-activiteiten in de wijken.
  • De JOGG regisseur heeft een spilfunctie. Zij neemt de regie op zich zodat samenhang en samenwerking is gewaarborgd.
  • De JOGG-aanpak is een lokale, duurzame, intersectorale aanpak die bewezen effectief is.
  • Zowel burgers als professionals beseffen dat overgewicht bij jongeren een probleem is waar ze samen, ‘als community’, iets aan kunnen doen. Een veelheid aan initiatieven levert één groot resultaat.

Niet alleen de jeugd heeft baat bij JOGG. Meerdere partijen in Valkenburg aan de Geul zetten zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. JOGG heeft daardoor niet alleen een positief effect op de primaire doelgroep jeugd: omdat het gaat om een gedragsverandering van het hele gezin, heeft JOGG ook een remmende werking op de groei van overgewicht bij volwassenen.

Klik hier voor meer informatie